Wat je moet weten over de structuur van je verhaal

Published on 8 February 2022 at 22:00

Elk verhaal heeft een zekere mate van structuur nodig. Hou jullie rustig, pantsers, ik beloof dat jullie het ook met me eens zullen zijn na het lezen van deze blogpost. Want zelfs als je er niet van houdt om ook maar iets te plannen wat je verhalen betreft, zou je op zijn minst deze hoeveelheid structuur moeten gebruiken...

Het boeit me niet of je elke scène, elk personage en elke plottwist van tevoren bedenkt. Doe waar jij je goed bij voelt! Wat me wel boeit is dat je een verhaal schrijft waarin je lezer geïnvesteerd en geïnteresseerd blijft. De manier waarop je dt kunt doen is door je verhaal een begin, een midden en een eind te geven. Dit heet ook wel de 3-akten structuur. Het is een structuur die het meest gebruikt wordt door schrijfsters, scenarioschrijfsters, en andere verhalenvertelsters. Waarom? Omdat het werkt.

Ik zou uren kunnen praten over hoe elke akte van je verhaal eruit zou moeten zien, maar vandaag heb ik het over de basis die je nodig hebt om van start te gaan. Om te beginnen zou ik je willen adviseren om een nieuw notitiedocument te openen of een vers vel papier erbij te pakken. Begin met nadenken over de hoofdonderwerpen van je verhaal. Ben je er klaar voor? Dit is wat ik je zou adviseren om in elke akte te verwerken.

Het begin van je verhaal (akte 1) heeft als doel om je lezer geïnteresseerd te maken naar je verhaal. Je wil dat ze willen blijven lezen, toch? Je hebt niet een heel boek geschreven zodat ze daar al mee kunnen stoppen na een half hoofdstuk. Twee manieren om dat te bewerkstelligen is door je lezer te introduceren aan je personages en aan de wereld die je ontworpen hebt (maar overdrijf niet!) en om tegen wat haren in te strijken met je aanwakkerende incident. Als je dat doet, zullen ze de pagina's omslaan voordat ze er erg in hebben.

Het midden van je verhaal (akte 2) moet je lezer geïnvesteerd maken en ervoor zorgen dat ze iets geven om je personages. In alles wat we doen staat actie gelijk aan reactie (Simon Leviev, iemand?) en dat is het belangrijkste in dit onderdeel van je verhaal! Wees niet bang om een beetje te spelen met de emoties van je lezer. Of een beetje veel. Het is allemaal aan jou. Hoe dan ook wil je dat je lezers geïnvesteerd zijn in je verhaal. Een manier om dat te doen is door middel van plottwists. Mijn ab-so-luut allerlievelings ding om te schrijven! Als je mijn verhalen kent, dan weet je dat. Want was is nou een verhaal zonder goede twists?

Het einde van je verhaal (akte 3) zou een eruptie aan emoties moeten ontwaken in je lezer. Dit is waar ze al die tijd op gewacht hebben! Ze willen lezen hoe jouw hoofdpersonage de strijd wint tegen de vijand! Ze willen weten of die twee eindelijk samenkomen! Waar je ook over schrijft, ze willen weten hoe het eindigt. Hoe dan ook zou je het ze niet gemakkelijk moeten maken (je personages, bedoel ik dan). Scheur hun wereld in stukken. Dood je lievelingetjes. Of niet. Wat je ook kiest, is het tijd om je lezer antwoorden te geven. En lessen te leren. Laat iedereen zien wat jouw personages geleerd hebben van dit hele avontuur.

En dat is het. Dat is het absolute minimum van hoe je jouw verhaal vorm moet geven. Ben je al begonnen met de brainstorm? Maak je geen zorgen als je nog niet overloopt met ideeën. Geef het tijd. Het enige wat ik wil zeggen is: alsjeblieft, weet waar je verhaal naartoe gaat wanneer je begint met schrijven. Het maakt je werk alleen maar beter, dat beloof ik.

- Pia Sophia


« 

Add comment

Comments

There are no comments yet.