De inspiratie voor mijn hoofdpersonage

Published on 25 January 2022 at 21:40

Vandaag wil ik het hebben over de inspiratie voor de hoofdpersoon van mijn volgende boek. Mijn Slavische lezers zullen vast van haar gehoord hebben, haar naam is Morana. Zij is de Slavische godin van de dood, winter en dromen (nachtmerries, om precies te zijn), en ik ben altijd al gefascineerd geweest door haar. Een paar maanden geleden (toen ik al zo'n 30K woorden had geschreven aan mijn eerste versie) besloot ik om mijn hoofdpersonage niet alleen naar haar te vernoemen, maar om Morana's verhaal te gebruiken als inspiratie voor mijn boek. Je kunt daar meer over lezen op deze pagina.

Weet je wat mijn eerste herinnering is aan de inspiratie die ik voelde omtrent de godin van de dood? Zelfs als kind begreep ik haar op de een of andere manier. Laat me voorop stellen dat, van wat we nu weten, Morana niet bepaald populair was bij onze voorouders. Je zou zeggen dat dat begrijpelijk is, aangezien ze de godin van de dood en winter was. Maar Morana werd gehaat en men was bang voor wie ze was en voor hoe ze eruit zag. De mensen die bang voor haar waren en die haar haatten, zagen haar als lelijk, eng en oud - maar wanneer je de echte Morana zag, zag je de schoonheid die binnenin haar zat. Dat is een van de belangrijkste dingen waarin ik mij herkende als kind: ik werd gepest op school en ik had het gevoel dat niemand mij begreep. Oh, ik had zo sterk het gevoel dat mensen me heus wel zouden mogen als ze me echt zouden kennen. Maar op de een of andere manier gebeurde dat bijna nooit. Ik was nog jong toen ik voor het eerst over Morana las, en ik voelde direct... iets. Een soort verbinding met haar. Die voel ik tot op de dag van vandaag.

Ik weet hoe de meeste mensen graag over dingen nadenken als slecht OF goed, maar als je het mij vraagt bestaat zoiets niet. Het slechte bestaat in het goede en het goede bestaat in het slechte. De vraag wat er precies goed of slecht is, is zelfs niet altijd even gemakkelijk te beantwoorden. Ik denk dat dat ook iets is waardoor ik Morana nog meer ben gaan waarderen: ze wordt gevreesd, gehaat zelfs, maar ze wordt ook gerespecteerd, te midden van alle terreur - want zelfs te midden van alle kou en dood die onder haar handen vandaan komt, is ze niet alleen maar dat. Ze is complex, net zoals elk van ons.

Pia Sophia


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.