Hoe je een personage schrijft

Published on 18 January 2022 at 19:00

Mensen denken vaak dat het belangrijkste aan een personage is hoe ze eruit zien of hoe ze heten. Dat staat zo ver van de waarheid af dat het mijn schrijfstershart pijn doet. Natuurlijk is het leuk om te fantaseren over onze eigen personages! Het is een van de leukste dingen om te doen als schrijfster! En ja, een deel van dat fantaseren is ook erover nadenken hoe ze eruit zouden zien, wat ze leuk zouden vinden en wat ze zouden doen in hun vrije tijd. Maar, en dit is misschien een beetje controversieel, ik geloof dat je al die dingen niet nodig hebt om een goed personage te schrijven.

Dit is hoe je wel een goed personage schrijft:

  • In plaats van bedenken hoe je personage eruit ziet en wat hun naam is, focus je op wat hun doel is en wat ze aan het verhaal toevoegen
  • In plaats van het invullen van eindeloze lijstjes van karaktereigenschappen voor elk personage, stel je voor hoe de reis van jouw personage eruit ziet en hoe dat bijdraagt aan het hoofdthema
  • In plaats van het verspillen van je waardevolle tijd en het bedenken van personages die niet werken voor jouw verhaal, huur een professionele schrijfcoach in om je te helpen met het bedenken van de personages die het beste bij jouw wereld passen!

Zoals je ziet is het niet de buitenkant van je personages die belangrijk is voor je verhaal, maar de binnenkant die het meest van belang is. Ik weet dat het een advies is dat je vast al honderd keer eerder hebt gehoord, maar neem het nou maar aan van je Schrijfzus: het is waar. We hebben al genoeg oppervlakkigheden in deze wereld. Laten we dit alsjeblieft niet ook tot onze boeken laten doordringen. You got this, sis!

- Pia Sophia


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.