Waarom ik over de Koningin van de Dood schrijf

Published on 11 January 2022 at 20:00

Vandaag vertel ik jullie het verhaal over waarom ik de roman schrijf waaraan ik nu werk. Dit verhaal gaat me dicht aan het hart, meer dan ik aanvankelijk dacht. Dit verhaal was een van de eerste verhalen die ik voor Virago schreef, en Morana (de heldin van het verhaal) heeft nooit mijn hoofd verlaten.

Ik identificeer me met elke heldin die ik schrijf, op de een of andere manier. Maar ik stopte een beetje meer van mezelf in Morana dan ik in de meeste van mijn andere hoofdpersonages deed. Hoe langer ze in mij leefde, hoe meer ze tot leven kwam voor mij. Dus weet je, er was voor mij geen andere keus dan om haar haar eigen roman te geven.

Degenen die bekend zijn met Slavische gebruiken weten dat Morana de godin van de dood is. Zij heeft mij altijd gefascineerd, sinds ik een klein meisje was. Toen ik een verkorte versie van haar verhaal schreef voor Virago, gebruikte ik enkel haar naam als een referentie naar iets waar niet veel mensen vanaf weten (maar ik zie jullie, mede-Slaven!). Ik had nooit echt de intentie om meer van Godin Morana in mijn Morana te stoppen. Totdat er iets vreselijks gebeurde.

Mijn geliefde oma werd een voorouder in midden oktober van vorig jaar. De vrouw in wiens baarmoeder mijn allereerste celletjes begonnen, ademde niet meer. Ik was gebroken. Maar naast dat verdriet ontstond er een gevoel dat ik nooit eerder zo sterk had gevoeld. Het begon op de ochtend van haar laatste dag op Aarde. Ik had het gevoel alsof ik wist wat er ging komen en dat ik niet alleen was. Ze was bij mij. Echt bij mij, snap je. Dat was het moment dat ik begreep: mijn Baka is een voorouder geworden. Ze zal nooit van mijn zijde wijken.

Sinds ik terugben van het afscheid nemen van haar aardse lichaam, voelde ik me meer verbonden met mijn voorouders dan ooit. Plotseling werd alles vanzelfsprekend (en was niets wat ik tot dan toe had geschreven nog logisch). Het voelde alsof de Morana van mijn verhaal mij niet meer zo veel weerspiegelde als zij eens deed. Dus veranderde ik alles.

Nu schrijf ik niet meer over Morana, de vrouw die een naam deelt met de Godin van de Dood. Ik schrijf nu over Morana, de Godin van de Dood. Ik hou van haar. Van elk duister, verknipt en magische aspect van haar. En ik kan niet wachten tot jullie haar ook kunnen ontmoeten.

- Pia Sophia


« 

Add comment

Comments

There are no comments yet.