Het perfecte aantal personages

Published on 4 January 2022 at 19:00

Het perfecte aantal personages voor je verhaal... bestaat het? Jouw personages zijn degenen die jouw verhaal kunnen maken of breken. Ik heb het al eerder gezegd en ik zeg het nog een keer: het maakt niet uit hoe verbazingwekkend en ingewikkeld je plot is, het zijn de personages (en hoe zij zich ontwikkelen) die de interesse van je lezers wekken. Dat is de reden dat je aandacht onverdeeld moet zijn wanneer het aankomt op het schrijven van personages. En ik zal eerlijk met je zijn, het kost behoorlijk wat tijd om de perfecte denkbeeldige mensen te creëren. Daarom is het goed om te weten hoeveel personages we nodig hebben voor ons verhaal. Het korte antwoord is: niet te veel, niet te weinig. Er is geen definitief aantal waar je aan vast kunt houden. Hoe dan ook zijn er een aantal dingen die je in acht moet houden wanneer je de personages voor je verhaal schrijft. Daar ga ik het vandaag over hebben.

Eerste, tweede derde...

Allereerst is het belangrijk om te weten welk soort personages je verhaal nodig heeft. 

  • Hoofdpersonage(s) 

Hoofdpersonages zijn degenen over wie het verhaal gaat. Wat zij doen, denken, voelen en willen is essentieel voor het verloop van het verhaal. Zonder hen is er geen verhaal. Jouw hoofdpersonage(s) zijn de belangrijkste personages van je verhaal en je dient er de tijd voor te nemen om ze te creëren. Je hebt niet altijd meerdere hoofdpersonages nodig voor je verhaal, maar je hebt er in ieder geval één nodig.

  • Secundaire personages

Secundaire personages ondersteunen je hoofdpersonage(s). Het is de invloed die zij hebben op jouw hoofdpersonage(s) dat essentieel is voor het verhaal. Zonder hen zou het verhaal wel bestaan, maar zou het er geheel anders uitzien. Het is belangrijk dat je precies weet wie je secundaire personages zijn, want de manier waarop zij je hoofdpersonage(s) beïnvloeden is vitaal voor het verhaal. 

  • Tertiaire personages

Tertiaire personages brengen dimensie naar je verhaal. Zij bestaan in de wereld van je verhaal en ze spelen een kleine rol in het verhaal. Zonder hen zou het verhaal een klein beetje of helemaal niet anders zijn. Hoe dan ook bieden tertiaire personages de diepte die ervoor zorgen dat je lezers zich emotioneel betrokken voelen.

Vraag jezelf alle vragen

Om te bepalen hoeveel personages je uiteindelijk echt nodig hebt, moet je weten wat je gaat schrijven. Een algemene regel is dat je verhaal zo weinig personages nodig heeft als noodzakelijk is voor het verhaal. Hoeveel noodzakelijk is, hangt af van de structuur van je verhaal. Een kort verhaal heeft niet zoveel personages nodig als een roman. Voor deze blogpost doen we alsof we een roman schrijven (want ik schrijf er een, en deze reis naar de juiste personages is wild, mensen!), oké? 

Om te kunnen bepalen hoeveel hoofdpersonages je verhaal nodig heeft, vraag jezelf wiens verhaal je schrijft. Waarschijnlijk komt er één persoon naar boven in je hoofd. Dat is je hoofdpersoon!

Vraag jezelf nu af wie je hoofdpersoon ondersteunt. Hebben ze een crush op iemand (of meerdere personen)? Hebben ze een beste vriend(in)? Hebben ze een mentor? Hebben ze een sidekick? De antagonist, die (uiteindelijk, waarschijnlijk) je hoofdpersoon helpt om te groeien en een enorm obstakel te overwinnen, is ook een secundair personage!

Ten slotte, als je een roman schrijft, is het goed om na te denken welke personages je nodig hebt om dimensies in je verhaal te brengen. Denk maar aan je eigen leven: tertiaire personages zijn overal. Een buur aan het eind van de straat, de postbode, een lerares die je twee decennia geleden had... ga zo door. Dat geldt ook voor jouw hoofdpersonage(s). Een goed tertiair personage laat je achter met vragen. Niet over het belang van je verhaal, maar over hun eigen verhaal!

Dus... hoeveel?

Je hebt misschien 20 of 30 personages bedacht nadat je deze vragen hebt beantwoord. Of misschien stopte je met het bedenken van denkbeeldige personen na 5 of 6. Beide is helemaal goed, er is geen gouden regel die je vertelt hoeveel personages je nodig hebt. Wat je wel moet onthouden is dat elk personage een doel heeft en dat je niet meer of minder personages moet bedenken dan nodig zijn om je verhaal te vertellen. Elk personage, of het een hoofdpersoon of een tertiair personage is, verdient evenveel liefde en aandacht - zowel in je verbeelding als op papier. Het komt je verhaal niet ten goede als je daar een steek laat vallen of teveel doet.

Nu je deze blogpost hebt gelezen, weet je dat het perfecte aantal personages bestaat - en dat dat aantal voor elk verhaal anders is. En ik weet dat je exact het juiste aantal personages gaat schrijven voor je verhaal. Ik juich je toe!

- Pia Sophia


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.