Wat je nodig hebt om een goed verhaal te schrijven

Published on 20 December 2021 at 18:06

We willen allemaal boeiende verhalen schrijven (en lezen!). Verhalen die onthouden worden en gedurende de jaren herlezen worden. Verhalen die ons allllle gevoelens laten voelen. We willen resoneren met de dingen die we lezen, en we willen dat anderen geïnteresseerd zijn en zin hebben in de verhalen die we vertellen. Sommigen denken dat dit soort resultaten gereserveerd zijn voor een geselecteerd gezelschap schrijvers (of de verhalen die zij schrijven), of dat het enkel een kwestie is van geluk hebben. Raad eens? Dat is het niet!

Wat deze verhalen met elkaar gemeen hebben, is een en hetzelfde ding dat ze goed maakt. Het heeft me de nodige tijd gekost om erachter te komen wat dit ding was, maar nu ik het weet - weet ik het. Sindsdien is er een nieuwe schrijverswereld voor me opengegaan en ik kan niet wachten om je te vertellen wat je nodig hebt om een goed verhaal te schrijven.

Het is eigenlijk vrij simpel. Goede verhalen zijn niet goed vanwege hun plot, of vanwege de wereld waarin het verhaal zich afspeelt. Goede verhalen zijn zelfs niet goed omdat ze geschreven zijn door een bepaald persoon. Het gaat om iets heel anders: goede verhalen laten altijd karakterontwikkeling zien. Dit betekent kort gezegd dat je personages echte personen moeten worden. Het gaat namelijk niet werken als je ervoor kiest om je personages statische pionnen te laten zijn in jouw verhaal, zonder mening en gevoel.

Je personages hebben dromen en doelen nodig.

Je personages hebben gebreken nodig.

Je personages moeten complex zijn!

Zoals ik al zei is er voor een goed verhaal meer nodig dan een spannend plot. Ik zeg niet dat je geen plot nodig hebt voor je verhaal, maar ik zeg dat het plot niet het belangrijkste onderdeel van je verhaal is. Karakterontwikkeling is dat wel. Jouw verhaal kan alleen een impact hebben op je lezers wanneer de gebeurtenissen een betekenis hebben voor je personages. Bonuspunten als je lezer zich kunnen herkennen in jouw personages, want dat maakt ze emotioneel betrokken bij jouw verhaal!

Denk er maar eens over na. Wat maakt je geïnteresseerd om naar een verhaal te luisteren dat iemand je vertelt? Ik durf te wedden dat het niet per se gaat om hetgeen dat gebeurd is, maar de manier waarop de persoon die het verhaal vertelt zich voelde, of hoe het hun blik op een bepaald onderwerp veranderde.

Stel je voor: je vriendin vertelt je over het eten van een appel. Stel je voor dat ze vertelt: "Ik heb een appel gegeten." Wat voel jij daarbij? Waarschijnlijk niet veel. Ik durf te wedden dat je niet specifiek geïnteresseerd bent om meer te horen over die gebeurtenis. Bedenk nu dat ze vertelt: "Ik heb een appel gegeten. Toen ik de eerste hap nam, voelde ik de haren in mijn nek rechtovereind staan. Ik had nooit gedacht dat ik doodsbang kon zijn voor appels." Dat is een ander verhaal, toch? De gebeurtenis (een appel eten), oftewel het plot, veranderde niet. Maar het eten van die appel betekende iets voor je vriendin, en het was de manier waarop zij veranderden, oftewel de karakterontwikkeling, die je emotioneel betrokken maakte in dat indrukwekkende verhaal. 

Heb je een extra paar ogen nodig om te zien hoe je karakterontwikkeling kunt implementeren in je verhaal? Ik kan je daarbij helpen! Als schrijfcoach begeleid ik schrijfsters om het best mogelijke verhaal te schrijven. Voel je vrij om hier contact met mij op te nemen. Ik coach in het Engels en in het Nederlands, en ik kan niet wachten om over jouw personages te horen en om te horen hoe zij veranderen gedurende jouw verhaal!

- Pia Sophia


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.