De waarheid over writer's block

Published on 13 December 2021 at 22:30

Writer's block is de ergste vijand van elke schrijver. We worden er allemaal minstens één keer mee geconfronteerd in onze schrijfcarrière. Het is vreselijk. Een vijand die tot ons komt in de vorm van een blanco pagina, om ons midden in de nacht bezig te houden zonder rekening te houden met onze persoonlijke grenzen. Pas wanneer we het rechtstreeks onder ogen komen, verdwijnt het. En dan nog is het maar de vraag of het weg blijft. Zoals je waarschijnlijk kunt zien, heb ik er zelf ook mee geworsteld. Maar wat kunnen we doen doen om ​​writer's block te overwinnen? Ik vertel het je. Want dankzij deze geheime hacks behoort writer's block nu officieel tot mijn verleden.

Om te weten hoe we writer's block kunnen overwinnen, moeten we eerst weten wat het precies is. Grofweg gezegd kan writer's block twee oorzaken hebben: omdat we niet weten wat we moeten schrijven of omdat we ons niet goed genoeg voelen.

Je niet geïnspireerd voelen is AFSCHUWELIJK. Ik meen het. Niet weten waarover we moeten schrijven is de reden waarom we meestal onze schrijfvoornemens niet nakomen. En eerlijk gezegd is het een lastig obstakel om te overwinnen. Want om ons geïnspireerd te voelen, is het noodzakelijk dat we ons op de een of andere manier op ons gemak voelen. Hoe minder inspiratie we hebben, hoe minder we ons op ons gemak voelen. Dat is nou eenmaal zo, hoe graag we onszelf van het tegenovergestelde willen overtuigen. Nu vraag je je zeker af hoe je inspiratie kunt vinden? Probeer het volgende! 

  • Maak een wandeling. Ik weet het, ik weet het, je hebt geen zin om je kostbare schrijftijd te verspillen aan zoiets stoms als een wandeling in het park. Maar als het aan mij ligt, is dit een van de beste manieren om inspiratie op te doen. Door rond te lopen en op dingen te letten die om ons heen gebeuren, en ik bedoel echt opletten, gaan onze inspiratiesappen stromen als geen ander! 
    Vraag jezelf tijdens het wandelen af: Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat ruik ik? Waar denk ik dat die dame met haar gigantische hond naartoe gaat? Wat denk ik dat die kinderen van plan zijn? Het maakt niet uit hoe zinloos je gedachten lijken, behandel ze als de juweeltjes van creativiteit die ze in werkelijkheid zijn. Ga vervolgens naar huis, klim in je favoriete pen (of achter je laptop met een dampende kop koffie) en ga schrijven!
  • Regent het buiten? Of heb je gewoon geen zin om te gaan wandelen? Gebruik een schrijfprompt. Schrijfprompts zijn kleine tekstjes die je een verhaalidee  geven. Onze vriend Het Internet kan je een boel schrijfprompts geven, maar als je wilt, kun je mij ook een e-mail sturen om een ​​mooie lijst met duistere en verknipte schrijfprompts rechtstreeks in je inbox te krijgen (gebruik het onderwerp "Schrijfprompts"!). Veel schrijfplezier!

Nu we het probleem van gebrek aan inspiratie hebben aangepakt, moeten we het hoofd bieden aan dat andere writer's block-monster: ons onzeker voelen over ons schrijven. Wij zijn onze eigen ergste critici, en gelukkig maar! Vanwege onze innerlijke criticus pushen we onszelf om beter te worden in wat we het liefste doen. Die innerlijke criticus kan ons echter de baas worden, en dat is wat er gebeurt als we vastzitten achter die verschrikkelijke lege pagina. Maar maak je geen zorgen. Zo verander je je mindset en accepteer je dat je de badass schrijver bent die je wilt zijn:

  • Vertrouw op het proces en begin met schrijven. Ik weet dat het makkelijker gezegd dan gedaan is, maar elk schrijfwerk moet worden geredigeerd voordat het iets wordt waar we ons zelfverzekerd bij voelen. Dat is niet erg. Het is zelfs normaal! Maar om onze schrijfwerk te kunnen redigeren, moet er op zijn minst iets op die pagina staan. Ga zitten en schrijf (of sta op en loop rond, wat mij betreft)! Begin met een algemeen idee, begin met een karakterprofiel, of begin met het einde van je epische verhaal als je daar zin in hebt. Het maakt eigenlijk niet uit, als je maar ergens mee begint. De rest zal volgen, dat beloof ik. En is het slecht? Dan redigeer je het!
  • Zoals ik al zei, zijn we onze eigen ergste critici. Daarom moeten we niet altijd luisteren naar wat onze innerlijke stem ons vertelt dat we verkeerd doen en andere mensen ons werk laten lezen. Nee, ik heb het niet over De Meedogenloze Anonieme Lezers online, ik heb het over mensen die om je geven. Laat je werk zien aan iemand die je vertrouwt, of het nu je partner, je beste vriend(in), je tante of je buur is. Vraag hen om hun eerlijke mening en (dit is belangrijk!) vertrouw op hun oordeel. Onthoud dat je misschien niet de ware waarde of het potentieel van je werk ziet, omdat je te betrokken bent. Vertrouw op het oordeel van je mensen en bouw je vertrouwen op! Let op: dit werkt niet als je moeder of je broer of zus het soort persoon is dat alles wat je doet geweldig vindt, of je niet zou vertellen dat je werk echt meer moet worden aangepast. Kies iemand die om je geeft en die eerlijk is over wat ze denken, alleen dan werkt deze stap het beste!

Dat is het, dat zijn mijn geheime hacks om writer's block te overwinnen! Voel je je nog steeds niet klaar om dat beest te verslaan? Neem contact met mij op. Ik coach schrijvers over de hele wereld om de beste versie van zichzelf te worden. Ik coach in het Engels en in het Nederlands, en aangezien je dit in het Nederlands leest... weet ik zeker dat we er iets moois van kunnen maken!

- Pia Sophia


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.