Hoe kies je een verhaalidee?

Published on 29 November 2021 at 15:41

Welkom terug bij Schrijven met Pia Sophia!

Het hebben van verhaalideeën is één van de leukste aspecten van het schrijverschap. Verhaalideeën komen vaak tot je op de meest ongebruikelijke plekken en op de meest willekeurige tijden. Ik kreeg bijvoorbeeld ooit een verhaalidee toen ik een door lippenstift gekleurde sigarettenpeuk zag liggen op straat. Mijn hoofd bedacht gelijk scenario's over wiens sigarettenpeuk dit was en hoe die vlak voor mijn voeten geëindigd was onderweg naar huis. Had een drukke zakenvrouw snel een sigaret gerookt onderweg naar een vergadering? Had iemand zich voor het eerst sinds lange tijd opgetut en vlak voor een langverwachte date een stress-sigaret gerookt? Was het iets duisterders? Ik vind het heerlijk wanneer dit soort willekeurige verhaalideeën in mijn hoofd komen, maar soms kan het moeilijk zijn om te kiezen met welk verhaalidee je verder wil.

Dat is waar ik het vandaag over ga hebben: hoe kies je een verhaalidee. Allereerst is het belangrijk om elk verhaalidee op te schrijven! Het maakt niet uit hoe onnozel het misschien eerst klinkt (zoals in mijn sigarettenpeuk-voorbeeld), maar geloof mij, dat is het niet. Want zelfs als je niet van plan bent om een hele roman te schrijven over elk verhaalidee dat je hebt, elk verhaal dat je schrijft is een goede oefening! Ikzelf draag een hardcover notitieboek met me mee waarin ik elk willekeurig idee in krabbel, maar dat hoef je natuurlijk niet te doen als je dat niet wil. Alles wat je kunt gebruiken (en wat je waarschijnlijk niet snel kwijtraakt) is goed.

Als je een beetje op mij lijkt, heb je na een tijdje een mooie, ongecoördineerde mengelmoes van ideeën in je notitieboekje. En dan? Het is waarschijnlijk dat de verhaalideeën nu een tijdje in je hoofd hebben gesudderd. Je bent klaar om te schrijven! Maar met welk verhaalidee ga je verder? Wat mij altijd helpt is om naar de hele lijst te kijken en te luisteren naar mijn onderbuikgevoel wanneer ik een keuze maak. Er is altijd wel een idee dat je op dat moment het meeste geluk brengt, dat is het idee dat je moet kiezen!

Nu je gekozen hebt met welk verhaalidee je verder wil, is het tijd om te bepalen of die het inderdaad waard is. Wat ik graag doe is om het thema van het verhaal, de personages (schurken en helden!) en de setting, voordat ik iets op papier zet. Dit proces duurt misschien even, soms zelfs een paar weken of maanden. En dat is oké! Dit is een leuk gedeelte! Neem je tijd en laat het verhaal groeien in je onderbewustzijn.

Wanneer je bedacht hebt over wie je aanvankelijke verhaalidee gaat, wat de setting van het verhaal is en welk thema je in het verhaal wil verwerken, is het tijd om te beginnen met schrijven. Veel plezier en vertrouw op het proces! Je kunt dit.

Heb je hulp nodig bij het uitwerken van je idee? Neem dan vrijblijvend contact met mij op!

- Pia Sophia


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.