Hoe begin je met schrijven?

Published on 24 November 2021 at 22:23

Welkom bij Schrijven met Pia Sophia!

Ik heb ZO veel zin om deze reis met jou te maken. Er is niets waar ik enthousiaster van word dan van verhalen – lezen en schrijven. Maar als je me ook maar een beetje kent, is dat geen verrassing meer. In deze serie deel ik mijn schrijftips met je. Ben je er klaar voor? Ik wel!

Mijn allereerste advies is om gewoon te beginnen met schrijven. Je denkt misschien: is dat niet wat ik hier kom leren? De waarheid is dat het verhaal dat je wil schrijven allang in jou zit. Het zit daar, onder de toppen van je vingers. Het enige dat jij hoeft te doen, is gaan zitten en schrijven. De reden dat we vaak niet schrijven is niet omdat we niet genoeg tijd en middelen hebben om te schrijven (want om eerlijk te zijn, heb je niets meer nodig dan de standaard, gratis Notities-app op je telefoon of een stuk papier dat zo simpel kan zijn als de achterkant van je belastingdienst-envelop om daadwerkelijk iets op te schrijven). De reden dat we er niet voor gaan zitten om te schrijven is omdat we bang zijn. Niet zo kijken naar me, je weet dat ik gelijk heb. Wij, als mensen maar zeker als perfectionistische schrijfsters, zijn bang om te falen. Wat-als scenario’s duiken op in ons hoofd in het ritme van de cursor, die al dreigend op het lege scherm knippert. Ik weet het, ik heb het ook meegemaakt. Vaak maak ik het nog steeds mee. Maar weet je wat? Elk schrijven heeft redactie nodig om iets waardevols te worden (daar kom ik later op terug). En om überhaupt te kunnen redigeren, moet er wel IETS op papier staan. Het maakt niet uit of dat wat je op papier hebt nog niet naar jouw tevredenheid is, echt niet. Het belangrijkste is dat je iets hebt om mee te beginnen.

Als je eenmaal geploegd hebt voor die eerste woorden, is er iets anders dat belangrijk is voor jou om een goede start te maken in schrijfster worden. Dat is om van schrijven een gewoonte te maken. Idealiter zou je zo vaak als mogelijk willen schrijven. Realistisch gesproken gaat dat niet gebeuren. Misschien hou je het de eerste paar dagenvol, misschien zelfs de eerste paar weken, en daarna… gaat het leven in de weg zitten. Vertrouw me. Je zult overweldigd raken door de klusjes waarvan je nooit had gedacht dat die zo’n groot deel van je dag in beslag namen. Luister, ik ben niet pessimistisch. Ik wil je gewoon voorbereiden voor wat er op je pad gaat komen. En nu dat je dit weet (graag gedaan), kun je dit een stap voor zijn door realistische doelen te maken. Ben je een menselijke octopus die meer ballen omhooghoudt dan je acht ledematen kunnen bijhouden? Misschien is het een goed idee om bescheiden te beginnen. Schrijf consequent één uur per week en beloon jezelf wanneer het je lukt je daaraan te houden. Heb je er vertrouwen in dat je vasthoudt aan je nieuwe gewoonte? Breid uit als je wilt! Het maakt mij oprecht niets uit hoe vaak, hoe lang en hoeveel je schrijft. Het belangrijkste is dat je er een gewoonte van maakt. Want om echt ergens goed in te worden, moet je eerst duizend keer falen. En dat is waar die één-uur-per-week-momenten voor zijn!

Ben je klaar om schrijfster te worden? Hoewel je niet eens half weet hoe blij ik ben dat je dit leest, is het nu tijd om afscheid te nemen. We spreken elkaar snel. En zet ondertussen wat woorden op papier!

- Pia Sophia


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.