Waarom ik schrijfsters coach

Published on 22 August 2021 at 16:28

De literatuur wordt gedomineerd door witte mannen. Het gros van de boeken die je in de boekwinkel ziet liggen, is geschreven door witte mannen. Ook wanneer het neerkomt op de personages wiens verhalen je volgt, is er weinig diversiteit te bekennen. Wie de mainstream boekenwereld volgt, zou haast denken dat er niemand anders op de wereld leeft dan de witte, cis-het mannen waar we inmiddels toch wel genoeg van hebben gezien. De schaarse, verdwaalde vrouwelijk personages in een door de media geprezen boek, stemt ons niet veel vrolijker. De vrouwen die in de pagina's van deze bekende boeken leven, worden vaak afgebeeld volgens het vermoeiende stereotype: onintelligent, conservatief en compleet afhankelijk van de mannelijke helden om wie het verhaal toch al draait. En áls er dan een boek uitgegeven wordt over vrouwen (voel je de bui al hangen?)... bestaat er een dikke kans dat die wijsheden vanuit vrouwelijk perspectief óók door mannen geschreven zijn. Ik ben het zat.

Ik wil boeken lezen voor en door vrouwen, die meer om het lijf hebben dan het volgen van hopeloze romantici die als enige doel in het leven hebben om hun Ware Liefde te ontmoeten. Ik wil dat het algoritme mij geen kook- en huishoudboeken aanraadt omdat ik ergens op een site heb aangegeven dat ik een vrouw ben. Ik wil verhalen lezen van Zwarte en moslimvrouwen die níet gaan over onderdrukking, racisme of pijn (uitgevers die enkel dit soort verhalen van vrouwen van kleur publiceren: take notes). Ik wil leeslijsten gedomineerd zien door vrouwelijke auteurs, in alle genres. De wereld heeft onze verhalen nodig!

Sommigen zullen dit stuk al rollend met hun ogen lezen. Sommigen zullen me een idealist vinden. Een dromer. Maar ik weet dat ik niet de enige ben. Ik weet dat er een overschot is aan onontdekt potentieel en ontmoedigde passie onder de vrouwelijke auteurs (in spé) die ik zo graag wil zien. 

Voor die vrouwen ben ik er, zet ik mijn hoofd en mijn hart volledig open. Samen kunnen we zorgen dat jouw verhaal verteld wordt en dat ook jouw boek straks in imposante boekencollecties prijkt. 

- Pia Sophia


«   »

Add comment

Comments

There are no comments yet.