Mijn reis

Published on 11 August 2021 at 23:59

"Als je goed je best doet op school, dan kom je er wel." Ik ben er zeker van dat je die zin in je leven meermaals gehoord hebt. Misschien heb je het zelf ook wel gezegd. En, natuurlijk, er zit een kern van waarheid in. In een maatschappij als de onze openen deuren zich gemakkelijker wanneer je een diploma of twee in je zak hebt. 

Als klein meisje wilde ik altijd al schrijfster worden. Ik droomde erover vanaf het moment dat ik wist wat een boek was. Een droom die door de meeste volwassenen om mij heen enkel als hobby werd gezien. Ik luisterde. Deed mijn best op school en haalde die diploma's in een veld waarin ik dacht mijn eeuwige geluk te kunnen vinden. 
Zo studeerde ik ruim drie jaar geleden af als verloskundige. Een beroep dat me heus een hoop vreugde bracht, maar het was niet genoeg. De wens, nee, de dráng om te schrijven bleef. Tussen de slapeloze nachten waarin ik tientallen baby's op de wereld hielp, en de drukke dagen waarin ik zwangeren met soms onverklaarbare klachten zag, schreef ik. Zo werd, beetje bij beetje, mijn eerste boek geboren: Desperandum. Doodeng vond ik het om voor het eerst in mijn leven mijn hart en ziel voor de wereld beschikbaar te maken. Maar het smaakte naar meer. Nog meer slapeloze nachten, nog meer drukke dagen, en zo'n anderhalf jaar later bracht ik op Internationale Vrouwendag van dit jaar Virago uit. Ineens besefte ik dat ik mijn jeugddroom aan het leven was: ik was schrijfster! Ik had mijn diploma's, ik had een baan, maar ik werd het gelukkigst van mijn boeken.
Hoe meer mensen mijn verhalen lazen, hoe meer ik in gesprek raakte met andere schrijfsters. Ik vond het geweldig om mijn ervaringen te delen. Maar Corona kwam om de hoek kijken en de wereld verkeerde in absolute chaos. Plots werd ik me bewust van de vergankelijkheid van alles dat ooit zo belangrijk had geleken. Zo geschiedde dat ik na anderhalf jaar lockdown besefte dat er méér was dan de carrière die ik voor mezelf uitgestippeld had. Als de afgelopen anderhalf jaar mij iets geleerd hebben, dan is het dat er maar één moment is om te doen waar je van droomt: nu.
Ik wil daarom afsluiten met: "Als je je dromen volgt, dan kom je er wel." En ik kan je daarmee helpen.

- Pia Sophia


 »

Add comment

Comments

There are no comments yet.